Barn- och fritidsprogrammet på Vettergymnasiet

Vill du ha yrkesexamen som barnskötare, elevassistent, personlig assistent, stöd och service inom funktionshinderområdet eller läsa vidare till förskollärare?
Har du genuint intresse för människor och vill jobba med barn, ungdomar och vuxna?
Då är barn- och fritidsprogrammet på Vettergymnasiet det rätta valet för dig.

Barn- och fritidsprogrammet på Vettergymnasiet vänder sig till dig som är intresserad av att arbeta med människor inom pedagogiska och sociala yrkesområden. Under din utbildning hos oss lär du dig att möta, assistera och stödja barn, ungdomar och vuxna i deras utveckling.

Under dina tre år hos oss är du ute på arbetsplats i 15 veckor (APL), vilket ger dig en god kontakt med arbetslivet och möjlighet till ett jobb efter avslutad utbildning.

Utbildningen sker i balans mellan teori och praktik. Du får både möjligheten att jobba direkt efter eller läsa vidare på universitet/högskola. Centralt i BF-programmet är människors lärande och växande, samarbete och kommunikation samt möten mellan människor. På programmet läggs stor vikt vid etik, demokratiska värderingar och mänskliga rättigheter.

Pedagogiskt

Inriktningen Pedagogiskt arbete utvecklar dina kunskaper om barns och ungas lärande, utveckling, behov och rättigheter. Du kan tex. fördjupa dig i ledarskap och skapande verksamhet. Du har möjlighet att läsa så du får grundläggande behörighet till högskolestudier.

Socialt

När du läser inriktningen Socialt arbete utvecklar du dina kunskaper om sociala förhållanden och socialt arbete med människor. Här kan du fördjupa dig i tex. specialpedagogik och ungdomskulturer. Du har möjlighet att läsa så du får grundläggande behörighet till högskolestudier.

Vad säger eleverna?

"Nu när jag snart har gått ett år på denna linjen med bra resultat, har jag insett att det inte finns någon linje som skulle passa mig bättre än denna. Man får lära känna sig själv på en annan nivå och man förstår människan på ett helt nytt sätt ända från födseln."
- Amanda, 17 år
"Barn- och fritidsprogrammet har lärt mig väldigt mycket att få en överblick hur människor fungerar i olika sociala sammanhang och det har också fått mig att förstå mig själv bättre utifrån mitt egna och andras perspektiv."
- Anton, 17 år
"Min mentor på min förra skola fixade ett studiebesök på Vettergymnasiet. Vi åkte upp till Jönköping där skolan ligger och jag lös upp som en sol, jag sa till mig själv att det måste bli den här skolan eller inget! Skolan var inte för stor och inte för liten. Den var helt perfekt och lärarna var/är helt amazing och de har den bästa rektorn."
- Sabina, 17 år
"Först var jag osäker på vilken skola jag skulle välja eftersom jag hade flera alternativ. Jag valde Vettergymnasiet som förstahandsval. Nu går jag ettan på Vettergymnasiet, har många kompisar och betygen är bättre. Jag är mycket glad över mitt val på alla sätt och mår mycket bättre psykiskt och fysiskt."
- Sophia, 17 år
"Som tur var fick jag börja på Vettergymnasiet och gå barn- och fritidsprogrammet. Jag trivdes redan från första dagen och det även på mina resultat. Nu känns det hur bra som helst. Det är viktigt att man går den linjen man är intresserad av på gymnasiet."
- Tilda, 17 år
"Jag är nöjd med mitt val och kan rekommendera barn- och fritidsprogrammet till alla elever som ska påbörja sitt gymnasieval i år. Det bästa med programmet är att vi har en skön blandning mellan praktiska och teoretiska uppgifter. Vettergymnasiet är en trevlig skola och jag trivs jättemycket. Jag har skaffat många vänner som jag inte hade träffat om jag inte valde det här programmet. Därför är jag jättenöjd med mitt val!"
- Alexander, 18 år
"Jag är jättenöjd med vad jag gör just nu och vad jag har lärt mig, inte bara om barn utan även om ungdomar. Jag trivs i skolan eftersom det är trevligt och lärarna här är hjälpsamma. Jag har även fått nya vänner. Jag kan rekommendera Vettergymnasiet till de som vill plugga barn- och fritidsprogrammet."
- Merry, 19 år